2010. február 8., hétfő

Ugrás a kékre!

A játék lényege, hogy min. 6 különböző szinű kört/négyzetet tetszőlegesen helyezzünk el nagyjából 1-1,5 nm-en. Aztán lehet vezényelni: ugorj a kékre! Most a pirosra! Ugrás a zöldre! ....
Addig játszik egy játékos, amíg képes az utasításokat követni. Amikor nem tudja teljesíteni, akkor a másik ugrál, ő utasítgat.
Játszható csapatban is - úgy még érdekesebb.

A szinek mellett fejleszti a térérzetet, mivel minden ugrás előtt meg kell becsülni milyen messze van a másik korong, milyen erővel kell elugrani,... A babzsákos/dobálós a finommozgást fejleszti.
Kellékek és variácók a cikk további részében ...

Kellékek. Most ezt hagytam utoljára, mert borzasztó sok variáció van.
Szobában:
- legegyszerűbb - vegyünk különböző színes papirokat (technika csomagban pl :), talán ez a legolcsóbb) és maszkolószalagot. A maszkolószalaggal akár parkettára, akár padlószönyegre vagy kőre is felragaszthatóak a papirok és nem fognak csúszkálni.
Hanszálhatunk papír helyett maradék dekorgumit, filcet, lényegében bármit ami szines és a kezünk ügyében van :)

Kertben.
A dekorgumi a kertbe is igen praktikus. Ott csak ledobáljuk a köröket/négyzeteket a fűbe és már mehetnek is az utasítások. Ráadásul több játékot is kibír.


Variációk nagyobbaknak
Ehhez több egyforma színú körre van szükségünk. Ledobáljuk az összes kört majd nehezítünk a feladaton:
- csak a pirosakra szabad ugrani
- csak a tőled jobbra lévő kékekre
stb...

Ezzel nem csak a színeket, de a tébeli elhelyezkedéseket is játszva tanulják.
Mivel a körök bárhogy eshetnek, fontos kihangsúlyozni a gyerkőcöknek, hogy a probálkozás a fontos, nem pedig minden esetben az, hogy meg is tudják csinálni a feladatot :) 

Variációk kicsiknek
készítsünk azonos színű korongokat és babzsákokat. Kérjük meg, hogy az azonos színű korongra doja a gyerek a megfelelő színű babzsákot.

Persze nem mindenki tud/akar varrni :) Töltsünk rízst egy uzsonnászacskóba, majd szorosan közzük be a száját. Egy másik uzsiszacsiba tegyünk egy szines lapdarabot és ebbe tegyük bele a rizses zacskót. kössük össze és már lehet is dobálni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése