2010. február 10., szerda

Csiklandos ösvény

Nagyjából 1,5 éves kortól játszható.

Alakítsunk ki különböző anyagokból egy útvonalat. Nyilván ez a szabadban a legpraktikusabb, de a lakásban is megoldható: leterítünk egy lepedőt, vagy az anyagokat cipősdobozok tetejébe rakjuk.

A kicsi gyerekeknek előszőr készzel érdemes végigtapogatni mindent, hogy érezzék a különféle anyagok milyen érzést adnak. Ezt lehet kommentálni is. Aztán behunyt szemmel kell az anyagokra lépve végigmenni az "ösvényen" és megnevezni mi van a talpa alatt, illetve milyen érzéseket kelt benne. Ez tipikusan az a játék ahol nem a győzelem a fontos, hanem a részvétel. :)

Megtanulják a gyerekek, hogy hogyan fejezzék ki amit érzékelnek, illetve, hogy különféle emberek ugyanarra az érzékelésre mást mondhatnak, és hogy tapintással milyen sok információhoz juthatunk a környezetünkről.

Miket lehet az ösvényre pakolni: faforgács, szalma, levágott fű, habszivacs, gyurma, madártoll, kavics, föld, homok, sár, pamut, fonal, dekorkavics, dekorgumi darabok, papírdarabok, bármi amit a lakásban/kertben találunk. Például a ragasztós oldalával felfelé lerakott maszkolószalag :)

Nagyobbaknak nehezítés
Nagyobbaknál eljátszhatjuk azt, hogy bekötött szemmel kell végigmenni az ösvényen és ki tudd több anyagot azonosítani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése