2010. február 17., szerda

Galambos - Csehország

(Na holubka)

Ennek a gyerekjátéknak az eredete egy régi morva népi táncjáték, afféle párválasztó, amelyet azután falusi lakodalomban jártak. Később ez a felnőtt variáns feledésbe merült, és maradt a gyerek változat. De ennek a lényege is a párválasztás.

Minél több gyerekkel érdemes játszani. A gyerekek körben állnak, és egymás kezét fogják. Egyikük a kör közepén áll, és két sarkánál egy kendőt tart a kezében. Az egymás kezét fogó gyerekek egy dal ütemére körbe lépkednek:

Kemencén ül a gerle,
Onnan pottyan a földre,
Kihasadt a kis begye,
Párja sí-rí mellette.

Galambocskám ne zokogj,
Hozunk neked játékot!
Ha mégis sírsz, gerlice,
Inkább mi játszunk vele!

A középen álló gyerek ellenkező irányba halad, ha a kör jobbra lépked, ő balra. A kendőt két kézzel maga előtt tartja. A dal eslő szakaszának a végén odalép egy társához – ha fiú akkor lányhoz, ha lány akkor fiúhoz – és neki nyújtja a kendőt. A kiválasztott megfogja a kendő másik csücskét, és mind a ketten a kör közepére állnak. A dal második szakasza alatt a kört alkotók állva maradnak, és csak énekelnek és tapsolnak. A középen álló két játékos a taps ütemére körben forog a kendővel. Amikor a dal a végére ér, az eredetileg középen álló játékos beáll a többiekhez, és a kiválasztott marad középen, és a játék újra kezdődik. Ilyenkor a forgásirány is megváltozik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése