2009. szeptember 30., szerda

Kabaddi

Indiai csapatjáték. A kiejtésnél a hangsúly az utolsó szótagon van.
Tizen vagy ennél többen játszák. A játékosok két csapatra oszlanak, és egy választóvonal két oldalán, a vonaltól 7-10 méterre felsorakoznak. Az elválasztóvonal lehet kövekből, homokból, festék maszkolószalagból ha beltéren vagyunk.

A játék azzal kezdődik, hogy az egyik csapat valamelyik játékosa megközelíti a választóvonalat és alkalmas pillanatban átfut az ellenfél térfelére. Mialatt odaát van folyamatosan kiáltoznia kell: Kabaddi! Kabaddi! Ám csak addig tartózkodhat az ellenfél területén amíg anélkül tud kiáltozni, hogy levegőt kelljen vennie! Az a feladata eközben, hogy kezével vagy lábával megérintsen egy ellenséges játékost, és azután visszameneküljön a saját térfelére. Ha kifogyott a lélegzetből menekülnie kell, mert most az ellenfél megfoghatja. Még ez esetben is megszabadulhat, ha akár egyik kezét vagy lábát át tudja tenni a határvonalon, mert ilyenkor szabadon kell őt engedni.

Miután a támadó játékos sikerrel visszatér, a másik csapatnak az a játékosa akit ő megéritett vagy aki őt előszőr megragadta kiesik a játékból. Ha pedig elfogták, a megtámadott csapat egy tagja lesz az új támadó. Így megy mindaddig amíg az egyik csapat el nem veszti minden játékosát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése