2009. szeptember 20., vasárnap

Autópálya (9 hó+)

Építsünk autópályát!
Na nem kell kavicsbánya, még csak kert sem. Egyetlen szükséges kellék egy párszáz forintért már kapható maszkolószalag éa a padló. A maszkolószalagot festésnél szokták használni, hogy letakarják azokat a részeket amiket nem akarnak befesteni, illetve rögzítsék a takarófóliát.
 A felső felülete papirhoz hasonló - jó lehet rá írni, pl. mélyhűtős feliratnak is tökéletes és sokkal olcsóbb az etikettnél.

A gyereket kérjük meg, hogy segítsen kialakítani egy várost a padlón: lehet benne benzinkút, házak (ha teszünk elé kukákat akkor tuti +15 perc csendet kapunk! :)), repülőtér, buszpályaudvar,....
Ezeket az épületeket jelképezhetik párnák, legoból/kockákból megépíthetjük őket, vagy a lehet maszkolószalagból ragasztott X. A tereptárgyak közé, azokat összekötve, ragasszuk fel a maszkolószalagból az autópályát. Kész, ennyi.

Nagy élmény a gyereknek, hogy Ő alakíthatja ki a "várost", segít a koordináció fejlődésében - mivel automatikusan megpróbálják majd az autópályán tartani a kocsikat, legábbis az elején.
Ezen a tanulópályán elkezdhetjük tanítani a bal/jobb fogalmát, az alapvető közlekedési szabályokat.
Eljátszhatjuk, illetve a gyerek, a különböző élethelyzeteket, pl. a kukásautó útját, hgyan szedi össze a szemetet, hova viszi, ott mi történik vele...Esetleg szelektíven is lehet szedni...
(ha van ötleted, hogy miért kattannak rá a gyerekek automatikusan a kukásautóra akkor mondd! :) Én nem bírtam megfejteni)

A maszkolószalag elvilegnem hagy nyomot és könnyen lejön minden felületről. 2 trükk amivel tuti nem fog odaragadni vagy nyomot hagyni:
- mielőtt leragasztanád előbb a nadrágra ragaszd, majd húzd le. Ettől felszed annyi szöszt, hogy már nem fog tökéletesen ragadni
- érdemes naponta/2naponta átvariálni a várost.
Ha mégis félsz, hogy nyomot hagy akkor előbb egy eldugott helyen próbáld ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése