2009. szeptember 18., péntek

Játékok 11-14 hós gyerkőcökkel (+ bónusz ötlet nagyobbaknak :))

Ilyen picikkel is már nagyon sokminden játszható, és ezek többségét az Anyukák ösztönből tudják is :) Vannak azonban olyan elfoglaltságok amikhez még sokan ilyenkor túl kicsinek érzik a gyerkőcöt. Pedig nem az. :) Ezek közül válogattam.

Saját mesekönyv - kivágás, ragasztás
Készíthetünk egy saját mesekönyvet. Kitalálunk egy nagyon egyszerű alapot, jó ha  a gyerekhez kapcsolódik, az Ő mindennapaiból merít. Pl. Balázs felkel, megreggelizik és utána Anyával játszanak, lemennek sétálni, játszótérre....

Szükséges: pár összefűzött/összekapcsolt A4-es lap, olló, ragasztó
kép a gyerkőcről (akár csak házilag nyomtatott fekete-fehér), sok-sok reklámújság (gondolom hozzátok is dobálják számolatlanul....)

Első oldalra felragasztjuk Balázs képét pl. amint alszik, vagy fekszik. Közben meséljük, hogy:
Most készítünk egy mesekönyvet, aminek a Balázs a főszereplője! 
Nézzük mi mindent csinál ez a nagyfiú egész nap! Felkel, reggelizik...

Mikor egy-egy tevékenységhez érünk akkor kérjük mega gyereket, hogy mutasson rá azokra az eszközökre amiket az adott tevékenységhez használni szokott.
Amiket kiválaszt, azokat kivágjuk és beragasztjuk. Ez lehet a kiskanál, kistányér, de a kedvenc müzli képem vagy egy tejesdoboz, kifli, bármilyen étel képe is.
Aztán folyamatosan folytatjuk egészen elalvásig.

Végeredményként egy pár oldalas összefűzött katalógust kapunk, ami bemutatja Balázs mindennapjait. Én személy szerint sokféle márkájú szórólapot kevertem össze, mert nem cél a márkahúség kialakítása, sőt! A logókkal nem is nagyon foglalkoztunk, inkább a tárgyakra mentünk rá.

Ha lehet akkor a gyerek ragassza fel a lapra a kivágott képet, ha nagyon ügyes akkor akár a kivágással is próbálkozhat (babaollóval természetesen).

+1 ÖTLET
Ugyanilyen mesekönyveket később is készíthetünk a már 3-4-5 éves gyerekkel. Készítsünk fotót amikor kirándulunk, sétálunk. Előhívás után együtt válogassuk és tegyük időrendbe a képeket, majd ragasszuk be egy füzetbe. A képek alá a gyerek diktálhat képaláírásokat - ezek később aranyos emlékek lesznek. Évszakonként vagy hónapok szerint lehet füzeteket készíteni. Lehet belőle mesélni, megmutatni barátoknak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése