2010. január 7., csütörtök

Mézeskalács/keksz puzzle


Ha valakinek van még ereje sütni így karácsony után, akkor akár játszhat is vele :)
Készítsünk el egy tetszőleges mézeskalács vagy keksz tésztát. Formázzuk négyzetté és süssük meg. Még melegen vágjuk fel darabokra. A máz lehet a szokásos íróka ételszinezékkel megfestve, vagy csokibevonat.

Akár egyszerhasználatos memoria játékot is csinálhatunk, amiben a megtalált párokat meg lehet enni. Gyerekzsúrokon tuti népszerű ötlet. Csak figyelni kell senki ne csaljon, mert az hamar kiderül :)

Mézekalács recept
Kismillió mézeskalács recept található a neten. Én pl. ezt ajánlom:
http://limarapeksege.blogspot.com/2008/11/adventi-koszor-mzeskalcsbl.html
(itt is van íróka recept is)

Íróka/Máz
13-20 dkg porcukor
1 tojásfehérje
1 csepp citromlé

A tojásfehérjét felverjük majdnem kemény habbá a pár csepp citromlével, majd részletekben hozzáadjuk a porcukrot. Addig verjük amíg jó sűrű máz nem lesz belőle. A cukor mennyiségével lehet szabályozni, hogy mennyire legyen sűrű a mázunk. Ha a teljes felületet akarjuk egybe bevonni vele, akkor elég ~13 dkg porcukor. Ha rendesen mintákat, betűket, számokat akarunk nyomni vele akkor több kell.
A kész masszát töltsük egy uzsonnás zacskóba aminek az egyik végén kics lyukat csinálunk. A lyuk mérete megintcsak a funkciótól függ: teljes bevonáshos nagyobb lyuk kell, írókázáshoz elég egy icipici lyuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése