2011. július 8., péntek

Hajó a láthatáron 1.

Ugye nincs jobb, mint a vízparton lenni a kánikulai, vagy csak simán a melegebb napokon?
A fürdés mellett pl. tavaszi, hidegebb napokon, a hajókészítés és hajókáztatás is remek szórakozás lehet. Persze papírhajót mindannyian tudunk hajtogani, kár, hogz hamar elsüllyed. Profik pedig úgyis a motoros, távirányítós csónakot viszik. Van a kettő között azonban még kismillió lehetőség.
Az egyik legkönnyebb a tutaj. Vegyünk sok nagyjából egyenes és nagyjából egyforma méretűre tördelt faágacskát és egy hosszabb zsineget. Egymás mellé téve a gallyakat úgy kössük őket össze, hogy egyszer az egyik gally alatt, következőre pedig a gally fölött vezessük a zsineget. Oda-vissza 3-4 sor és már kész is a tutaj. Vízszintesen beszúrva egy kis gally pedig az árbócrúd, amin lehet a vitorla papírzsebkendő vagy egy nagy falevél.
Ennél egy kicsit bonyolultabb a Gőzhajó. Kell hozzá egy kiürült gyümölcsleves vagy tejes doboz, az a fajta aminek a teteje háromszög alakú (mint a régebbi tejesdobozoknak).Vágjuk hosszában félbe a dobozt - vagyis csak majdnem, mert praktikus ha kb a 3/4-ét meghagyjuk. Ez a hajótest. Mivel ezek a dobozok belül alufóliához hasonlatos szigeteléssel vannak ellátva nem fognak átázni. Akrilfestékkel lehet dekorálni.
Papírhengerekből lehet a gőzös kéményét megcsinálni, kisebb dobozok pedig lehetnek a kabinok. Extra ötlet: a kémény tetejébe ragasszunk vattát és akkor már füst is van a gőzhajóhoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése