2010. július 16., péntek

Csak hangosan gondolkodom.....

Azt hiszem, hogy a gyerekeket az első három évben kiemelten, de utána is nagyon könnyen, jól és átütő sikereket elérve lehet fejleszteni. Azt is gondolom, hogy bármilyen fejlesztés akkor jó igazán, ha a gyerek számára az játék, nem egy heti 1-2x 30 perces foglalkozás, hanem a napjai része. Magyarul a mindenapokban lehet megtalálni a legtökéletesebb fejlesztési lehetőségeket.

Ehhez persze szükséges, hogy a szülő borzasztóan felkészült legyen. Mindig tudja fejből, hogy nagyjából milyen területet akar kiemelten megtanítani/átadni a gyerkőcnek és ehhez milyen segédanyagokat használhat - pontosabban: milyen játékok a legalkalmasabban az üzenet közlésére. Kommunikációelméletből tudjuk, hogy egy üzenet hatékonysága nagyban függ az üzenő személyétől, a környezettől amiben az üzenet elhelyezkedik, illetve az üzenetet közvetítő médiumtől. Gyerekek esetében gondolom mondanom sem kell, hogy a játéknál alkalmasabb médiumot még nem találtak :)

Szóval egy jó játékkal sokkal többet profitál a gyerek, mint egy magyarázatból, sok esetben.

Tudom, hogy nem egyszerű ezt az egészet fejben tartani, és nagyon sok munka tematikusan rendezni a játékokat tudáscsoportok/életkor/érdeklődési kör/egyéb szerint.

Jelenleg a blogon elsősorban érdekes játékok, nem mindennapi ötletek (de lehetőleg minél hétköznapibb hozzávalókkal) és a világ más tájairól származó játékok leírásai vannak.

Szeretnék szeptembertől egy komplex hetekre bontott játékcsomagot készíteni, ami magába foglalja nem csak a játékokat, hanem azokat a háttérinfokat is, hogy mit miért érdems játszani, mit fejleszt, miben segít a gyereknek. Ehhez kérnék egy kevés támogatást és segítséget: Milyen korosztály érdekelne benneteket a legjobban?
Légyszives kommentben mondjátok el a véleményeteket.

6 megjegyzés:

  1. Szia! Az én "nagy" fiam 2 éves, a kicsi 4 hónapos. Nekik szeretnék ötleteket. Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Szia! Engem az óvodás korosztály érdekelne leginkább! Gratulálok a blogodhoz, és a goldnblog versenyen elért eredményedhez!

    VálaszTörlés
  3. Szia! A mi pici lányunk szintén 4 hónapos és szeretnék Vele "okosan játszani". Ehhez jönne jól néhány korspecifikus ötlet:) Előre is köszi!!

    VálaszTörlés
  4. Az én kisfiam 4 éves, én ennek a korosztálynak örülnék a legjobban.
    Gratula a Goldenblogon elért eredményedhez!

    VálaszTörlés
  5. Az enyémeket tudod, 4,5 éves fiú illetve 5 hós lány :-)

    VálaszTörlés