2009. november 5., csütörtök

Ollós sakk

Hasami shogi
Japán

Csaknem olyan régi keleten, mint a nálunk ismert sakk. Csakhogy még a sakk Indiából Észak Afrikán keresztül jutott el Európába, ez a játék Kínából vagy Belső Ázsiából került Japánba.

Két játékos van, egy négyzetes mezőkre osztott táblán (lásd kép), amelynek egyik oldalán 8 vagy 9, másik oldalán 9 vagy 10 mező van. Ehhez képest az egész tábla 64, 81, illetve 100 mezőből fog állni. Bármilyen figurával játszható – sakk, backgammon, gombok,…- lényeg, hogy két sorban a tábla ellenkező oldalain lefedjék a mezőket.

A játéknak két változata van:
1. mindkét játékos két sor bábut állít fel a maga oldalán. A játék végcélja az, hogy a játékos ezekből a bábukból, bárhol a táblán (kivéve a kiinduló két sort) ötöt egy sorban fel tudjon állítani. A másik játékos célja ugyanez, ám mindkét játékos igyekszik is megakadályozni ellenfelét abban, hogy ötös sorozatát összehozhassa.
A játékosok felváltva lépnek, és a bábuikat hosszában is, majd a táblán keresztben is tetszés szerint odébb mozgathatják. Egyszerre több mezőt is szabad lépni, amíg csak egy irányba üres mezők következnek. Egy másik bábut átugrani azonban csak a következő lépesben lehet, vagyis először mellé kell állni a bábuval és a másik lépésben a mögötte lévő üres mezőbe ugrani.
Ha az egyik játékos ellenfele valamelyik bábuját a maga két bábuja közé fogta –akár hosszában, akár keresztben- ezzel „ollóba” fogta és leveheti. Ám ha ő maga lép az ellenfél két bábuja közé az nem minősül ollónak és a bábu a táblán marad.
A bábukkal tehát úgy kell lépni (előre, hátra vagy oldalra), hogy azok ollóba foghatóak legyenek és az ötös sor is kijöjjön. Akinek először sikerül az ötös sor állítása, az nyert.

2. a másik változatban mindkét játékos egyszerre csak egy sor bábut állít fel. A játék célja itt az ellenfél bábuinak ollóba fogása és rabul ejtse.
A bábuk ugyanúgy mozoghatnak. A sarokban álló játékost is el lehet fogni. Ez akkor valósul meg, ha sikerült őt mozgásképtelenné tenni, vagyis két-két mellette lévő (hosszanti, és kereszt-) mezőt elfoglalni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése