2009. november 2., hétfő

Bélyegző

Lehet nagyon édes figurás bélyegzőket venni, azonban legább ennyire egyszerűen lehet készíteni is.
Több technika lehetséges, a felsorolás természetesen a teljesség igénye nélkül van :)

  • krumpliból - ennek meglehetősen nagy hagyománya van, majd minden oviban használják.
  • szivacsból - nagyobb, egyszerűbb formák (virágszirom, háromszög,...) készítésére jó. A legkissebbeknek ideális, mert könnyen megfogható, kézben tartható. 1 évesen már lehet vele játszani.
  • linometszés - maga a technika elég egyszerű, azonban a kivitelezéshez már nagyobb gyerekekre van szükség, mivel késsel készül a bélyegző mintája. Egy későbbi postban még visszatérek, hogy a nagyobbaknak is legyen valam iérdekesség :)
  • Habtapi - gondolom ismerős, sok kisgyerekes családban van. És a kicsik előszeretettel szedik alkatrészeire. Nálunk a csöpp darabkák el voltak téve - halacska szeme, A betü közepe... Viszont remekül lehet velük festékbe pacsmagolni, mintát készíteni a gyurmába, és még sok egyéb felhasználási területet kutattunk fel az elmúlt években :). Hátránya, hogy olyan amilyen - adott a forma, az anyag mintája.
  • Dekorgumi -Ez a legegyszerúbb és legnagyobb variációs lehetőséget magában hordozó alapanyag. Ha nem tudunk rajzolni (mint pl. én) akkor elég a mintát papírra kinyomtatni/másolni és átrajzolni egy hegyes ceruzával. Vagy lehet saját tervezés is.
    A minta megrajzolása után ki kell vágni a darabokat és egy sík felületre, ami lehet akár egy szappanosdoboz, kartonpapír darab, bármi, ami egyenes, hogy a darabok azonos magasságuak legyenek.
    Az egy részből álló, kis minta esetén egy PET palack kupakja is tökéletesen megfelel.
    Ki kell próbálni, a felmerülő hibákat (minta, felszín nem egyenes, ...) javítani és máris mhet a sorozatgyártás :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése