2009. augusztus 9., vasárnap

matematika - kocka....

 .... avagy hogyan gyakoroljuk az összeadást és a kivonást játék közben?!
Variációk egy témára.
1. Kell hozzá 1 kocka, meg papír. Felváltva dobunk. Az első két értéket összeadjuk, a 3. és 4. értéket kivonjuk, az 5. értéket újra hozzáadjuk. Akinke az ötödik kör végén több pontja van az nyer.
Ezt variálhatjuk: az első 3 kör eredményét össze kell adni, a 4., 5., 6. körök eredményeit ki kell vonni, a 7. kör eredményével szorozni kell, a 8. kör eredményével pedig osztani. Mindez attól függ, hogy mekkora gyerekkel játszunk és mire is szeretnénk a hangsúlyt fektetni. Javasolt a minél kevesebb kör, de körönként akár más-más feladat, mert a változatosság könnyebben fenntartja a gyerekek figyelmét.

2. Meghatározol egy számot, pl. 20. Felváltva kell dobni. A saját dobások értékét össze kell adni. Aki leghamarabb eléri a megadott számot az nyer.
Elsősökkel talán ez a legegyszerűbb és leghatékonyabb. Halkan jegyzem meg, alapszinten akár már 4 éves skortól is lehet játszani. Olyankor nem árt számolópálca, korongok, bármilyen sok apró tárgy (borsó, lencse,...) a közelben, mert ekkoráknka még könnyebb ha nem leírják a számokat :) hanem kiraják valamiből meguk mellé és minden körben az összeset újra, meg újra számolják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése